Blog over Winkels

Alles over de energielabel verplichting voor winkelpanden

Sinds het jaar 2015 is een energielabel verplicht. De Nederlandse overheid heeft opgesteld dat alle panden, en dus ook winkelpanden, bij de verkoop, verhuur of oplevering een energielabel moeten hebben. Enige uitzondering zijn panden die dienst doen als opslagruimte of een industriefunctie hebben. Het energielabel voor je winkelpand moet geregistreerd worden voorafgaand aan de verkoop, verhuur of oplevering. Dat betekent dus dat het label geregeld moet zijn op het moment dat het winkelpand wisselt van eigenaar.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland controleert

Zolang de winkel van jou is, of als je de vaste huurder bent van het pand, dan zijn er geen controlemomenten. Zijn er situaties waar het energielabel verplicht is gesteld, dan is het je eigen verantwoording om de registratie en bepaling van het label te regelen. Neem je geen verantwoording, dan kun je flinke boetes krijgen. Er is controle bij de verzorging van een energielabel na het wisselen van eigenaar van een pand. De controle wordt uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De transacties van panden wordt geregeld door Het Kadaster en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doet de registratie van de energielabels. Doordat deze gegevens gecombineerd worden weet de inspectie wanneer een winkelpand is verkocht zonder een energielabel. Sinds het jaar 2015 let de inspectie hierop.

Met een energielabel voor een winkelpand hogere kosten

Het registreren en bepalen van een energielabel voor een winkelpand is prijziger dan een energielabel voor een huis. En dit heeft een geldige reden. Er zit namelijk een verschil tussen energielabels voor huizen en energielabels voor bedrijfspanden, en dus ook winkelpanden. Bij normale huizen wordt er namelijk een vereenvoudigd energielabel uitgegeven en winkelpanden hebben dit niet. Voor een winkelpand is er altijd eerst een opname nodig door een EPA U adviseur. Dit neemt meer tijd in beslag om een energielabel te registreren en te bepalen. Dit alles betekent dat er meer kosten gemaakt worden. Bij winkelpanden gaat het meestal om kleine oppervlakken en dat betekent dat je nog steeds goedkoper bent met het realiseren van een label dan bij veel andere bedrijfspanden.

Wanneer heb je een energielabel nodig voor een winkelpand?

Winkelpanden vanaf 50 m2 hebben bij de verhuur of verkoop een energielabel nodig. Het maakt niet uit of het winkelpand gebruikt wordt of dat het leeg staat. Uitzondering op deze regel zijn monumenten. Heb je een huis boven het winkelpand en heeft het huis een apart huisnummer, dan heeft het huis een aparte energielabel nodig.

Interesse om een energielabel aan te vragen voor je winkelpand?

Er zijn in Nederland allerlei bedrijven te vinden die als specialisatie energielabels hebben. Denk bijvoorbeeld aan Bedrijfsenergielabels.nl. Je kunt bij deze bedrijven terecht als je vrijwillig of verplicht een label wilt toekennen aan je winkelpand. De huidige situatie wordt in beeld gebracht en er worden verbeteringen voorgesteld om een gunstiger energielabel te krijgen. Heb je interesse in deskundig en gericht advies, dan is het beste om een EPA U adviseur in te schakelen.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën