Blog over Winkels

Zodra je een kind krijgt heb je als werknemer recht op allerlei soorten verlof. Zo kun je naast het bekende zwangerschapsverlof bijvoorbeeld gebruikmaken van ouderschapsverlof. Maar wat houdt dit verlof eigenlijk in en hoe werkt het in 2023? Veel ouders zitten met vragen over deze verlofregeling. Niet gek, want er gelden allerlei regeltjes en het ouderschapsverlof ging ook nog eens flink op de schop. In deze blog beantwoorden de meest gestelde vragen over dit onderwerp en praten we je bij over de laatste ontwikkelingen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je besluit extra tijd met je kleine door te gaan brengen.

 

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met kinderen. Zoals de naam al zegt, kunnen beide ouders er gebruik van maken. Deze regeling geeft je de mogelijkheid om tijdelijk minder te werken en meer voor je gezin te zorgen. Al kun je tijdens het verlof bijvoorbeeld ook lekker lang op vakantie, als je dat zou willen. Anders dan bij bijvoorbeeld bevallingsverlof of partnerverlof, hoef je ouderschapsverlof niet direct na de geboorte op te nemen. Je kunt er gebruik van maken tot je kind 8 jaar oud is.

Hoeveel ouderschapsverlof krijg ik?

Je mag maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt aan ouderschapsverlof opnemen. Bij een fulltime werkweek van 40 uur is dat dus 1.040 uur (26 x 40 = 1.040). Heb je twee kinderen? Dan heb je recht op de dubbele hoeveelheid uren. Ook voor adoptiekinderen, erkende kinderen, pleegkinderen en stiefkinderen krijg je ouderschapsverlof, zolang ze volgens de basisregistratie personen bij je wonen. Ook goed om te weten: je kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Het is dus niet nodig om eerst het verlof voor een van je kinderen op te maken.

Is ouderschapsverlof betaald of onbetaald?

Misschien wel de interessantste vraag van allemaal: krijg je doorbetaald tijdens je verlof? Want extra tijd met je kind(eren) doorbrengen is leuk, maar je moet ondertussen wel gewoon de rekeningen betalen. Goed nieuws: sinds 2 augustus 2022 heb je 9 weken lang recht op (deels) betaald ouderschapsverlof. Je krijgt dan maximaal 70% van je dagloon uitbetaald als uitkering van het UWV. Je kunt deze 9 weken alleen opnemen in het eerste levensjaar van je kind. Op zich ook wel fijn, want zo krijg je als nieuwe ouder meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituaties en de zorgtaken beter te verdelen.

Wil je meer dan 9 weken ouderschapsverlof opnemen of wil je er pas gebruik van maken als je kind al 1 jaar of ouder is? Dan is het verlof in principe onbetaald. Houd er rekening mee dat onbetaald verlof ook van invloed kan zijn op de opbouw van vakantiedagen of je pensioen. Zoek dit vooraf goed uit.

Het kan ook dat je een mazzelaar bent omdat je werkt bij een bedrijf dat je salaris wél (deels) doorbetaalt. Of dat de uitkering van 70% zelf aanvult tot 100%. Dit staat vastgesteld in de cao. Retailbedrijven die bekendstaan om hun goede verlofregelingen voor ouders zijn bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en HEMA. Niet gek dat dit onder ouders populaire bedrijven om te werken zijn.

Hoe kan ik ouderschapsverlof aanvragen?

Wil je gebruikmaken van ouderschapsverlof? Vraag dit dan minstens twee maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Je baas mag het verlof niet weigeren, maar mag wel in overleg met jou de verdeling van je werkuren aanpassen. Wat die verdeling betreft heb je trouwens diverse opties. Zo kun je het verlof in een keer opnemen, wat betekent dat je ongeveer een half jaar achter elkaar vrij bent. Het is ook mogelijk om voor de helft te werken of voor een langere periode wekelijks een dag of een paar uur vrij te nemen. Zo vul je het ouderschapsverlof in op een manier die bij jou en je gezin past.

 

FAQ

Is ouderschapsverlof betaald of onbetaald?
Sinds 2 augustus 2022 is ouderschapsverlof deels betaald. Je kunt sindsdien maximaal 9 weken ouderschapsverlof opnemen tegen 70% van je salaris. Dit geldt alleen als je het verlof gebruikt in het eerste levensjaar van je kind. De overige weken verlof zijn onbetaald.

Wat zijn de regels voor ouderschapsverlof?
Er gelden verschillende regels rondom ouderschapsverlof. Bijvoorbeeld dat je het verlof kunt opnemen tot je kind 8 jaar oud is. Daarnaast geldt dat je recht hebt op maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, per kind.

Hoe werkt ouderschapsverlof in 2023?
In 2023 heb je recht op maximaal 9 weken (deels) betaald ouderschapsverlof. Het UVW betaalt 70% van je dagloon. In totaal heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof.

Hoeveel ouderschapsverlof krijg je?
Je hebt recht op maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, oftewel 26 werkweken. Dit krijg je voor ieder kind dat je hebt.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën