Blog over Winkels

Het verkopen of verhuren van een winkelpand of ander bedrijfsgebouw gaat natuurlijk niet zomaar. Sinds 2015 is het verplicht om over een geldig energielabel te bezitten, zodat je deze bij de verkoop of verhuur kan overhandigen. Wanneer je hier dus niet over beschikt riskeer je een boete op te lopen. Wil jij meer weten over het verplichte energielabel voor jouw bedrijfspand en waarom deze nodig is? Lees dan snel verder.

Verplicht energielabel vanaf 2015

Zoals al eerder werd genoemd is het sinds 2015 verplicht om een energielabel van je bedrijfspand te overhandigen bij de verkoop of verhuur van jouw bedrijfspand. De overheid stelde deze maatregel om de eigenaren van een bedrijfspand te stimuleren om meer energiebesparende maatregelen te nemen. Aan de hand van het energielabel kan je namelijk in een oogopslag zien hoe energiezuinig het desbetreffende bedrijfspand op dat moment is en hoe het in de toekomst kan zijn.

Een verplichting voor elk bedrijfspand

Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen, zoals beschermde monumenten, bedrijfspanden voor opslag of bewerking en bedrijfspanden voor religieuze activiteiten. Voor elk bedrijfspand dat hier niet onder valt, is het verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Dit zijn utiliteitsgebouwen, zoals winkels, scholen, kantoren en ziekenhuizen. Voor bedrijfspanden van meer dan 100 m2 die minimaal de helft daarvan gebruiken als kantoor, moeten vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast is het voor bedrijfspanden van meer dan 250 m2 ook verplicht om het energielabel zichtbaar voor het publiek op te hangen.

Wat houdt een energielabel in?

Het energielabel van een bedrijfspand bevat belangrijke informatie over het desbetreffende bedrijfspand. Op het energielabel staat de volgende informatie weergeven.

  • De labelklasse: energielabels gaan van klasse A tot en met klasse G. Energielabel A geeft aan dat het bedrijfspand over het meest energiezuinigste label beschikt. energielabel C geeft aan dat het bedrijfspand vrijwel energiezuinig is, maar dat er ruimte is voor verbetering. Energielabel G geeft aan dat het bedrijfspand over het minst energiezuinigste label beschikt. 
  • Standaard energiegebruik van het gebouw: de energie die jaarlijks wordt gebruikt voor verwarming, verkoeling, ventilatie en verlichting in het bedrijfspand staat aangegeven op het energielabel.
  • Gebouwinformatie: diverse gegevens over het bedrijfspand zoals de adviesprijs, gebruiksoppervlakte en KvK-nummer staan weergeven op het energielabel.
  • Energie advies voor het gebouw: het energielabel bevat verbetermaatregelen voor het desbetreffende bedrijfspand, om deze energiezuiniger te maken.

Nog geen energielabel? Vraag er dan snel een aan

Om een energielabel voor jouw bedrijfspand aan te vragen moet je jouw bedrijfspand eerst laten inspecteren door een specialist op het gebied van energieverbruik. Online kun je eenvoudig meerdere gecertificeerde energielabel offertes aanbieders met elkaar vergelijken. Vervolgens kan de specialist bepalen over welk energielabel jouw bedrijfspand beschikt en blijft deze 10 jaar geldig. Voorkom het oplopen van een boete en vraag snel een energielabel aan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën