Blog over Winkels

Zie jij het wel zitten om je eigen winkel te runnen of binnen de detailhandel een team aan te sturen? Dan kan de functie retailmanager zomaar iets voor jou zijn. Als retailmanager beheer je een vestiging van een bedrijf, waarvan het hoofdkantoor ergens anders gevestigd is. Je bent eindverantwoordelijke en houdt dan ook alles goed in de gaten. Verder neem je belangrijke beslissingen en leid je het team. Lees hier welke opleidingen je kunt volgen om retailmanager te worden. 

 

Opleiding retailmanagment op MBO-niveau

Ben je op zoek naar een opleiding op MBO-niveau waarmee je retailmanager kunt worden? Dat kan met de opleiding MBO Manager Retail niveau 4. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je minimaal een MBO-diploma niveau 2, een VMBO-diploma of een overgangsbewijs naar het vierde leerjaar van HAVO of VWO hebben. Omdat dit een praktijkgerichte opleiding is, is stage een erg belangrijk onderdeel. Hierdoor kun je de theorie direct toepassen in de praktijk. 

De opleiding duurt twee jaar en is opgebouwd uit verschillende modules. Zo krijg je onder andere les over marketing, waarbij consumentengedrag, social media en positioneren aan bod komen. Verder krijg je les over commerciële vaardigheden en ga je aan de slag met vraag- en luistertechnieken, maar ook met verkoopgesprekken. Uiteraard komen ook inkoop en voorraadbeheer aan bod. Tot slot leer je ook over praktische zaken, zoals beheer van het afrekensysteem, producten leveren, omzet en kostenplan en verwerking van klantgegevens. Uiteindelijk heb je dus van veel verschillende elementen kennis waardoor je je eigen filiaal kunt runnen en je jezelf manager retail mag noemen.

 

Retailmanager op HBO-niveau worden

Het is ook mogelijk een HBO-opleiding te volgen om uiteindelijk retailmanager te worden. Een eenjarige HBO-opleiding kan ook relevant zijn als je al in de retail werkt en meer kennis wilt opdoen. De creativiteit en commerciële kant heb je dan waarschijnlijk al ontwikkeld. Door hier ondernemerschap aan toe te voegen, heb je de perfecte combinatie voor een retailmanager. 

Ook de HBO-opleiding beschikt natuurlijk over de retailmanagementgerelateerde vakken, zoals e-commerce, voorraadmanagement, samenwerkingsverbanden en retailformules. Daarnaast zijn er vakken gericht op retailmarketing, zoals het marktstrategische proces, branding, klantbinding en offline en online marketingkanalen. Verder wordt er gefocust op managementvaardigheden en HR-management. Hierbij staat het leiden van het team en alles wat hierbij komt kijken centraal. In de HBO-opleiding ga je ook aan de slag met het gedrag in organisaties, waarbij motivatie en werkplezier een rol spelen, maar ook psychologische aspecten en groepsdynamiek. Tot slot komen de bedrijfseconomische aspecten aan bod, denk hierbij aan de indeling van de kosten en een investeringsvoorstel. 

 

Wat zijn de verschillen?

De MBO- en HBO-opleiding kennen veel overeenkomsten. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Allereerst natuurlijk het niveau. Als je een HBO-opleiding volgt, wordt er van je verwacht dat je zelfstandiger kunt leren en ligt het tempo van de opleiding wat hoger. Daarnaast gaat de HBO-opleiding dieper in op veel onderwerpen en is het daarnaast ook breder georiënteerd. Hoewel beide opleidingen heel praktijkgericht zijn, speelt de theorie bij de HBO-opleiding een wat grotere rol. Je zal hier meer zelf bestuderen en uit literatuur halen. Hierdoor is logischerwijs de HBO opleiding ook tijdrovender en intensiever dan de MBO-opleiding. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën