Blog over Winkels

Vuurwerk verkopen en opslaan: wat zijn de regels?

Er komt behoorlijk veel bij kijken als je besluit vuurwerk te verkopen en vuurwerk op te slaan. Je vindt alle regels voor het verkopen en opslaan van vuurwerk in het Vuurwerkbesluit. Er zijn een aantal belangrijke regels waar je rekening mee dient te houden. Een aantal van deze regels op een rijtje als je met vuurwerk wilt gaan werken. Zo werk je met elkaar samen aan een veilig en gezond nieuwjaar. Wist je trouwens dat vuurwerkwinkels categorie 1 vuurwerk het hele jaar door mogen verkopen? Lees hieronder meer over de regels.

Je moet buiten de verkooptijd de ruimtes vuurwerkvrij houden

Je mag vuurwerk alleen opslaan op de bestemde vuurwerkplaatsen. Tijdens de verkoop van het vuurwerk mag er maximaal 500 kg vuurwerk in de ruimte van de verkoop liggen. Ben je buiten de verkooptijd, dan mag er geen vuurwerk in de verkoopruimte liggen. Dit geldt ook tijdens verkoopdagen. Dit betekent dat je moet zorgen dat al je vuurwerkartikelen na verkooptijd gewoon weer in de bewaarplaats liggen. 

Let op gebruik van elektronische apparaten

Maak je in een bunker gebruik van elektronische apparaten zoals buzzers, portofoons of mobiele telefoons? Dan moeten deze elektronische apparaten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het gaat dan namelijk om de NPR 7910-2 voorschriften voor de zone 22.

Het aanhouden van een maximale stapelhoogte

Wil je vuurwerk opslaan, dan moet je dit doen met een maximale stapelhoogte. In het uitgangspuntendocument vind je de maximale stapelhoogte. 

Verkopen van illegaal vuurwerk mag niet

Heeft vuurwerk geen CE markering, dan mag het binnen Europa niet worden verkocht. Daarom is het aan te raden om altijd vuurwerk te verkopen met zo’n speciale CE markering. Ook is het verboden om categorie F3 vuurwerk te verkopen. Dat betekent dat knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en singleshots verboden zijn om te verkopen aan consumenten. En vanaf 2020 mag je dit soort vuurwerk niet meer in je bunker hebben. 

Het vuurwerk op afstand houden

De afstand tussen warmtebronnen en opgeslagen vuurwerk moet minimaal dertig centimeter zijn. Bij warmtebronnen kun je denken aan bijvoorbeeld radiatoren en leidingen van CV installaties. De afstand tussen de muur en het vuurwerk moet twee centimeter zijn. Ook is het zaak dat je een gangpad hebt van minimaal 75 centimeter breed. Zo kunnen inspecteurs makkelijk controles uitvoeren en kunnen duidelijk zien of het vuurwerk veilig en goed is opgeslagen. En dat verpakkingen van het vuurwerk niet beschadigd zijn. 

Niet meer dan 25 kilo vuurwerk per persoon verkopen

Een consument mag maximaal 25 kilo vuurwerk kopen bij een vuurwerkwinkel. Het is als verkoper van vuurwerk opletten dat er niet meer verkocht wordt. Dit geldt bij fysieke winkels, maar dit geldt ook bij online webshops. Is er enige twijfel, dan worden de gegevens op de pakbon van het vuurwerk gecontroleerd door een inspecteur. Daarom moet je als verkoper van vuurwerk altijd de pakbon voorzien van de correcte gegevens en het juiste gewicht.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën