Blog over Winkels

Hoe werkt dropshipping?

Ben je lekker aan het shoppen op internet en ontdek je vervolgens dat je van een Nederlandse webshop een Chinees product koopt? Dat is helemaal niet prettig en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat als je iets online koopt, je voorkomt dat dit van een zogenaamde dropshipping webshop komt. Wat is dropshipping precies? Hoe herken je dit soort websites? En hoe werkt het beginnen van een webshop zonder voorraad? Je leest het hieronder.

Wat houdt dropshipping precies in?

Als je de term “dropshipping” hoort, dan gaat het om een online webshop zonder een eigen voorraad van producten. De producten op de online webshop komen rechtstreeks van de fabrikant vandaan. En vaak bevindt deze fabrikant zich in een ander land dan Nederland. Dropshipping is overigens geen illegale manier van producten online verkopen. Echter bieden steeds meer dropshipping webshops producten aan via Chinese fabrikanten of Chinese webshops zoals AliExpress. De producten op de online webshop zijn vaak een stuk duurder dan dat in China is. Als koper weet je dit niet en daardoor betaal je veel meer geld dan dat het product eigenlijk waard is. Het verschil steekt de dropshipping webshop in eigen portemonnee. Het is niet zoals het zou moeten, maar illegaal is het niet. Als koper moet je uitzoeken waar producten het goedkoopst zijn.

Facebook en dropshipping

De dropshipping webshops adverteren vaak op social media platformen zoals Facebook. De reacties van de producten zijn alleen maar positief en enthousiast. Je vindt bij de advertenties geen negatieve reactie, want de negatieve reacties worden door de adverteerder verwijderd. Daarom is het heel moeilijk om als koper te beoordelen of het bedrijf betrouwbaar is en of het product kwalitatief goed is. Je kunt alleen aan de boze smileys van een advertentie zien of er ook ontevreden kopers zijn.

Het herkennen van dropshipping webshops

Veel dropshipping webshops zijn transparant over hun zaken en daar is dan ook helemaal niet moeilijk over te doen. De koper, of de klant, kan vervolgens bepalen of er een product wordt gekocht of niet. Echter doen ook redelijk wat dropshipping webshops zich voor dat ze al een lange tijd bestaan, terwijl ze pas zijn opgericht zijn en geen contactgegevens hebben. Je zult geen KVK nummer vinden en ook geen normale garantie. In de kleine lettertjes van de dropshipping webshop staat dan ook dat als je een product wilt retourneren dat direct naar China moet doen. Dat betekent dus op jouw kosten.

Interessant product gevonden?

Zie je op een website een interessant product, dan moet je op een aantal dingen letten. Kijk goed naar de foto’s en zoek via de Google zoekmachine of het product ook ergens anders te verkrijgen is. Dit kun je doen met trefwoorden. En check bij Nederlandse webshops, met een .nl, hoelang de webshop al bestaat. Merk je op dat de webshop nog maar kort bestaat, maar dat er wel beweerd wordt dat het langere tijd bestaat? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een dropshipping webshop. Wil je een product van een dropshipping webshop kopen, kijk dan goed naar alle voorwaarden van het product. Denk aan het retour sturen en de garantie. Hoelang een website bestaat vind je via de website sidn.nl.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën