Blog over Winkels

Ben je zelf een docent en wil je andere docenten binnen de school helpen hun ambities waar te maken en hun talenten te ontwikkelen? Als onderwijscoach leer je collega's professioneel te coachen en te helpen ontwikkelen in hun rol. Door middel van coaching geef je collega's meer inzicht in hoe zij lesgeven en waar zij zich hierin kunnen ontwikkelen. Dit zorgt direct of indirect voor betere resultaten voor uw collega's, school en ook de leerlingen. Coaching in het primair onderwijs is geschikt voor mensen die naast het lesgeven toch net wat meer uitdaging willen. Op deze manier breng je een extra functie aan, aan het zijn van een leraar.  

Wie kan coach worden? 

Leraren die meer dimensie aan hun werk willen toevoegen, kunnen de opleiding tot coach doen. Door dit te doen, kun je leerlingen motiveren om te leren. Je kunt hiermee ook andere collega’s weer het gevoel geven hoe leuk het is om leraar te zijn. Zo voorkom je dus ook dat ze er bijvoorbeeld sneller mee stoppen. Je hebt hier wel bepaalde skills voor nodig. Ten eerste heb je zelfkennis nodig. Als je weet waar jij gebrek aan hebt, of juist goed in bent, zul je dit ook herkennen bij anderen. Daarnaast zijn zelfvertrouwen en compassie ook belangrijk.  

De opleiding tot coach 

Wil je een goede coach worden? Dan zul je de opleiding hiertoe moeten volgen. Deze bestaat uit verschillende niveaus, waardoor je stap voor stap je vaardigheden kunt verbeteren. Je leert natuurlijk eerst de basis. Hoe ga je om met anderen? Wanneer je dit hebt geleerd, ga je daadwerkelijk aan de slag met het coachen. Welke punten zijn hiervoor nodig? Een goede coach weet hoe hij feedback moet krijgen en ontvangen, hier op kan reflecteren en het voeren van gesprekken. Dit zul je allemaal leren tijdens de opleiding. Je gaat dan aan de slag met de meer inhoudelijke kant. Dit zal jouw eigen persoonlijke vaardigheden verbeteren.  

Goed voor de school en leerlingen 

Om de school en de leerlingen een handje te helpen is een goede coach wel echt een sterke bijdrage. Wanneer de leraren worden gecoacht, ben je niet alleen bezig met het behalen van je ambities, maar zal ook de kwaliteit van de school waar je werkt verbeterd worden. Leraren zullen minder vaak uitvallen, waardoor kinderen gewoon de les kunnen volgen. Het zou dus wel effect hebben op hun resultaten als ze een les missen. Verder neemt de effectiviteit van de docent zelf ook toe, waardoor de leerlingen beter zullen presteren. Kortom, als coach versterk je de school, de docenten en de leerlingen.  

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën