Blog over Winkels

Een nieuwe fiets kopen kan soms best lastig zijn. Waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe fiets aanschaft en wat vind je belangrijk? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een fiets. 

Soorten fietsen

Er zijn verschillende soorten fietsen die je kunt kopen, het is belangrijk om goed te bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken en wat jij belangrijk vindt. Er zijn veel verschillende soorten fietsen zoals racefietsen, mountainbikes, elektrische fietsen, stadsfietsen of sportfietsen. 

Racefietsen, mountainbikes en sportfietsen zijn echte sportieve fietsen, deze gebruik je voornamelijk wanneer je graag fietst als hobby. Tussen racefietsen en mountainbikes zit een erg groot verschil, racefietsen zijn zo licht en smal mogelijk zodat je zo snel mogelijk over de fietspaden kunt racen. Mountainbikes zijn daarentegen wat grover, ze zijn stevig en hebben dikke banden met een goed profiel zodat je goed over onverharde wegen kunt rijden. 

Naast de sportieve fietsen heb je ook nog stadsfietsen of elektrische fietsen. Deze fietsen zijn meer voor alledaags gebruik, met een stadsfiets fiets je makkelijk naar school, naar de stad of naar de kinderopvang om je kinderen op te halen. Een elektrische fiets is een fiets met een elektrisch motortje, deze fiets zie je in verschillende varianten zoals een stadsfiets maar ook als mountainbike. 

Waar let je nog meer op? 

Je hebt gekozen wat voor soort fiets je belangrijk vindt, maar er zijn nog veel meer onderdelen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste fiets. Ten eerste is het belangrijk dat je een fiets koopt die qua lengte goed bij jou past, een te kleine fiets is niet fijn en een te grote fiets ook niet. Wanneer je fiets niet de goede maat heeft kun je zadelpijn, knieklachten of rugpijn krijgen. In een fietsenwinkel kunnen ze je gemakkelijk helpen bij het opmeten zodat je een fiets koopt met de juiste framemaat. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je versnellingen wilt of niet. Versnellingen helpen je bij het fietsen met verschillende weersomstandigheden of op verschillende terreinen. Bij wind tegen of bij een helling kun je de versnelling lichter zetten waardoor je sneller gaat trappen, dit is minder vermoeiend. 

Ook de rem is een belangrijk onderdeel. De terugtraprem is een bekende rem in Nederland, het werkt prima maar je komt wel minder snel tot stilstand dan bij andere remmen. Als je alleen op hetzelfde tempo over een fietspad fietst is een terugtraprem prima. Als je vaak heuvels afrijdt is het verstandig om eens te kijken welke remmen er nog meer zijn. 

Wat kost een fiets ongeveer?

De aanschaf van een fiets kan vrij duur zijn, maar met een kwalitatieve fiets kun je lang vooruit en is het een goede investering. De kosten van een fiets variëren, afhankelijk van het type dat jij wilt kopen. Zo heb je een normale stadsfiets al vanaf de €500 tot €1500 en een elektrische fiets ligt gemiddeld tussen de €1500 en de €3500.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën