Blog over Winkels

Ben je op zoek naar een baan? Het is niet verstandig om zomaar lukraak overal te solliciteren. We kunnen ons best voorstellen dat je er moedeloos van wordt als je al drie keer bent afgewezen voor jouw droomfunctie. Toch zou dat nooit een reden mogen zijn om zomaar op functies te solliciteren die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Plezier in je werk is een van de belangrijkste factoren om ergens succesvol te zijn en te blijven. Daarentegen kan het, als het echt niet lukt, wel lonen om verder te kijken dan je neus lang is. Er zijn veel meer leuke functies dan die ene droombaan die je voor ogen had. Maar, hoe leer je om verder te kijken? We hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet.

Doe een beroepskeuzetest

Het klinkt waarschijnlijk behoorlijk saai en afgezaagd, maar toch is dit vaak de eerste concrete stap die je zelf makkelijk kunt ondernemen. Veel mensen hebben al van jongs af aan een bepaald beeld voor ogen. Ze zijn daardoor soms blind geworden voor de kansen om hun heen. Voer daarom eerst een beroepskeuzetest uit en ga daar vooral onbevooroordeeld in. Misschien komen er wel hele andere dingen naar voren dan dat jij verwacht had!

Beoordeel jezelf en vraag ook aan anderen hoe ze over je denken

Het klinkt natuurlijk te gek om te werken voor een beauty webshop als je veel om je uiterlijk geeft en houdt van make-uppen en nagels lakken. Toch is de realiteit waarschijnlijk heel anders dan je je van te voren kan bedenken. Het succesvol werken voor een beauty webshop vereist veel meer dan alleen een passie voor alles wat met beauty te maken heeft. Een extra tip: vraag ook aan anderen of ze vinden dat een baan bij jou past. In je enthousiasme zie je soms belangrijke zaken over het hoofd.

Kijk ook eens rond in je bestaande netwerk

Overal om je heen zijn mensen. Ben je op zoek naar een baan? Dan ben je waarschijnlijk geneigd om een vacaturesite te bezoeken. Toch is het in de praktijk vaak lastig om binnen te komen bij een bedrijf waar men nog niks van jou weet. Vraag daarom eens aan de mensen die je (goed) kent of ze jou kunnen helpen in je zoektocht naar een leuke baan. Dit heeft namelijk twee grote voordelen: enerzijds kom jij op die manier al meer te weten over de baan die zij jou aan kunnen bevelen en anderzijds heb jij een stapje voor als je ergens aan gedragen kunt worden. Veel werkgevers beseffen zich maar al te zeer dat men alleen iemand aandraagt als hij/zij er voldoende vertrouwen in heeft dat jij geschikt bent voor de baan.

Tenslotte: geef nooit op!

De belangrijkste tip die we nogmaals willen geven, is dat je nooit op moet geven. Dat klinkt cliché, maar gemiddeld duurt het simpelweg best wel lang voordat je ergens wordt aangenomen. Gemiddeld gezien verstuurd iemand namelijk zelfs meer dan 10 sollicitaties voordat hij/zij ergens aan de slag kan! Vergeet ook vooral niet: iedere kans is weer een nieuwe. Degene “aan de andere kant van de lijn” weet niet dat jij al eerder ergens anders bent afgewezen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën