Blog over Winkels

Er zijn ontzettend veel retailers in Nederland. En nee, dat zijn niet alleen de grote internationale spelers. Nederland is veel (vaak kleinere) Hollandse retailers rijk, in zowel stad als dorp.

Als bedrijf in de retailsector wil je graag beter scoren in Google. Je weet dat een hogere positie tot meer websitebezoekers leidt. En dat dát weer de kans op nieuwe klanten vergroot. Maar hoe kom je nu hoger in Google? Door SEO, ook wel zoekmachineoptimalisatie. We geven je tips, zodat je dit ook zonder een ervaren SEO-bureau kunt doen.

Tip 1: Google Analytics en Google Search Console

Of je nu een grote of kleine retailer bent, voor hogere posities heb je Google Analytics en Google Search Console nodig. Deze twee gratis tools helpen je om de voortgang van je SEO te analyseren en te monitoren. Die inzichten zijn onmisbaar voor de goede beslissingen.

Met Google Analytics houd je al het verkeer (websitebezoeken) en alle conversies bij. Ook geeft het je inzicht in hoe je doelgroep jouw website gebruikt. Met Google Search Console zie je hoe jouw website wordt getoond in de Google-zoekresultaten. Heel nuttig voor jou als retailer: je ziet hoe hoog je scoort voor belangrijke zoektermen.

Tip 2: Zoekwoordenonderzoek

Keywords, ook wel zoekwoorden, zijn een van de bouwstenen van je online succes. Het is belangrijk dat je goed onderzoekt welke keywords interessant zijn voor jouw winkel.

Waar zoeken potentiële klanten naar als ze zoeken naar wat jij retailer aanbiedt? Het vinden van die zoekwoorden noemen we zoekwoordenonderzoek. Die zoekwoorden gebruik je vervolgens op je website in je webteksten. Een webtekst waarin je bewust bepaalde zoekwoorden verwerkt, zijn SEO-teksten.

Tip 3: SEO-teksten schrijven

Lang niet iedere retailer schudt zo even scherpe teksten over eigen diensten of producten uit hun mouw. Het is voor veel ondernemers best lastig. Een belangrijke tip bij SEO-teksten: schrijf voor je publiek.

Wat we daarmee bedoelen? Je moet je lezers door de tekst leiden. Dat betekent aan de ene kant dat je een logisch verhaal neerzet. Aan de andere kant wil je de tekst goed leesbaar houden. Een actieve schrijfstijl helpt daarbij. Schrijf niet te lange lappen tekst, maar breek het op in stukjes met tussenkoppen. Zo scant een lezer makkelijker door je tekst heen.

Tip 4: On-page optimalisatie

 

Voor welk soort pagina je ook iets schrijft, optimaliseer altijd de zogeheten ‘on-page SEO-elementen’. Dit zijn de paginatitels, meta descriptions en kopteksten. Met optimaliseren, bedoelen we dat je rekening houdt met de zoekwoorden waarop je wilt scoren. Die zoekwoorden verschillen uiteraard per retailer. Maar doe je dit goed, dan dragen ze sterk bij aan je vindbaarheid!

Conclusie

SEO is een bijzondere marketingdiscipline voor retailers. Er komt veel bij kijken, maar je kunt veel zelf doen. Let wel: ontbreekt het je simpelweg aan tijd? Of wil je professioneler aanpakken, met bijvoorbeeld een SEO-strategie. Schakel in dat geval wél een bureau in.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën