Blog over Winkels

Op zoek naar een baan maar weet je niet wat voor soort arbeider jij bent? Ben je een praktisch iemand die zo aan de slag kan en iemand in de winter kan helpen bij het installeren van elektrische verwarming? Of ben je iemand die vroeger veel parketvloeren heeft gelegd en kun je bijvoorbeeld een webshop voor parket gaan beginnen door al je kennis? In dit artikel lees je meer over hoe je kan bepalen wat voor soort arbeider jij bent. Deze kennis kan jij gebruiken bij het vinden van de ultieme baan die helemaal bij jou past.

De aanpakker

Hou jij van uitdagingen, afwisseling, bewegingsvrijheid, de leiding nemen, resultaten boeken en doelen behalen? Maar vind je het niet fijn om op je vingers getikt te worden, voor iemands karretje gespannen worden en betwijfeld worden? Dan ben jij de aanpakker! Kun jij snel problemen oplossen, besluiten nemen en risico’s durven lopen? Als aanpakker herken jij je helemaal in al deze verschillende eigenschappen. Bovendien ben je niet bang om je sterke punten te laten zien op de werkvloer.

De inspirator

Als jij een inspirator ben, dan maak je tijd voor een geintje en een praatje, zorg je voor goede onderlinge sfeer op je afdeling, houd je van plezier hebben en gezien worden. Maar daar tegenover staat dat je niet houdt van strakke planningen, te hard afgekaderde routines, deadlines, afwijzingen en koele kikkers. Maar jouw echte superkrachten liggen in het anderen motiveren en overtuigen, goede sfeer brengen en samenwerken.

De perfectionist

Als de perfectionist houd je van (afgevinkte) lijstjes, werkschema’s, procedures, consequent en accuraat zijn en het leveren van kwaliteit. Maar je hebt een hekel aan fouten maken, te snel moeten, kritiek krijgen, rommelig en ongestructureerd werk en weinig ruimte krijgen voor evaluatie. Jouw krachten liggen volledig in het maken van in-depth analyses, het houden van overzicht, letten op de details en gestructureerd werken.

Het sociale dier

Als sociaal dier houd je van samenwerken, routine, specialist ergens in kunnen zijn, voorspelbaarheid van werk en een rustige leef- en werkomgeving. Maar je haat onduidelijkheid, ruzie, conflictsituaties, onzekerheid, opgejaagd worden en verandering. Jouw superkrachten zijn anderen helpen, loyaal zijn, de goede vrede bewaren en de mediator zijn.

Wat is het geworden?

En? Herken jij je in een van bovenstaande soorten arbeiders? Natuurlijk is het ook mogelijk dat je van meerdere soorten wat weg hebt. Door te erkennen wat zowel je krachten zijn als waar je minder van houdt, kun je beter op zoek gaan naar vacatures. Het is belangrijk om te weten wat je leuk vindt, maar het is ook heel belangrijk om te weten wat je niet leuk vindt. Houdt dit altijd in je achterhoofd. Door beter te weten wat je zelf leuk vindt en wat jouw sterke en zwakke punten zijn, is het makkelijker om tijdens sollicitatiegesprekken jouw wensen te verwoorden. Bovendien wordt er regelmatig gevraagd wat je sterke en zwakke punten zijn. Deze kun je dan ook vrij snel beantwoorden. Je laat hiermee zien dat je voorbereid het gesprek in bent gegaan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.

Zoeken door blog-artikelen

Categorieën